luni, 6 octombrie 2008

For a better life - day 4


Matei 6:19-34
_____
"Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina, şi unde le sapă hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina, şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.

Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină; dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric. Aşa că, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!

Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urâ pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţinea la unul, şi va nesocoti pe celălalt: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.

De aceea vă spun:

Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca, sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este viaţa mai mult decât hrana, şi trupul mai mult decât îmbrăcămintea?

Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu samănă, nici nu seceră, şi nici nu strâng nimic în grânare; şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele?

Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui? Şi de ce vă îngrijoraţi de îmbrăcăminte? Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii pe câmp: ei nici nu torc, nici nu ţes; totuşi vă spun că nici chiar Solomon, în toată slava lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din ei. Aşa că, dacă astfel îmbracă Dumnezeu iarba de pe câmp, care astăzi este, dar mâine va fi aruncată în cuptor, nu vă va îmbrăca El cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?

Nu vă îngrijoraţi dar, zicând: "Ce vom mânca?" sau "Ce vom bea?" sau "Cu ce ne vom îmbrăca?" Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele.

Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.

Nu vă îngrijoraţi dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăţi. Ajunge zilei necazul ei."
_____




Domnul Isus prezintă mulţimilor de evrei (oameni ai lui Dumnezeu) punctul Său de vedere (ADEVĂRUL) despre cum stă treaba cu nevoile materiale (hrană, îmbrăcăminte) şi care este implicaţia spirituală a felului în care acestea se obţin.

Ca un f.bun învăţător, El începe acest subiect prin a stabili premisele corecte din capul locului, emiţând astfel 3 adevăruri în viaţă:

1. Unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta.
- dacă strângi comori materiale, vei fi legat cu inima de ele şi fii sigur că le vei pierde;
- dacă strângi însă comori spirituale, inima ta va bate pentru cer şi abia vei aştepta să ajungi acolo.

2. Dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!
- dacă ochiul tău este sănătos, dacă felul în care vezi tu lucrurile este conform adevărului, atunci vei vedea clar cum să pui problema;
- dacă ochiul tău este rău, toate lucrurile le vei interpreta greşit şi nu vei avea o viaţă fericită.

3. Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.
- Isus a zis clar în Luca 11:23: "Cine nu este cu Mine este împotriva Mea; şi cine nu adună cu Mine, risipeşte."
- Mamona este zeul banului; a sluji acestui dumnezeu înseamnă să te încrezi în bogăţie, să crezi în ea că te va ajuta în orice problemă a vieţii;
- ştiu că vei spune: nu slujesc 100% nici unuia dintre ei, sau slujesc 90% lui Dumnezeu, nu e de-ajuns? Ei bine, Domnul Isus ţi se adresează chiar ţie.

Odată pusă temelia, subiectul se construieşte perfect, cum numai Ziditorul cerurilor şi a pământului, a celor văzute şi nevăzute poate.

4. Viaţa este mai importantă decât hrana şi trupul mai mult decât îmbrăcămintea.
- aici El zdrobeşte crunt, însă din toată dragostea, punctul omenesc de vedere prin fenomenala comparaţie dintre păsările cerului, respectiv crinii de pe câmp (lucruri nebăgate în seamă de cei mai mulţi dintre noi) şi splendoarea celui mai înţelept om care a trăit vreodată, Solomon, scoţând în evidenţă parcă în mod ironic îngrijorarea omenească. Procedeul acesta mă lasă fără cuvinte, cu atât mai mult cu cât îl citesc mai atent şi înţeleg gravitatea cuvintelor Domnului:

5. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele.
- să nu cred că Dumnezeu a uitat de mine dacă sunt sărac şi să nu cred vreodată că voi duce lipsă de nevoile fundamentale de trai, dar nici să nu înţeleg că nu trebuie să muncesc pentru ele;
- "neamurile" reprezintă toate naţiunile pământului (exceptând poporul evreu), şi anume acei oameni care nu au ca Stăpân şi Tată pe Dumnezeu.
 

*****
Punctul culminant, învăţătura centrală, de bază pentru noi este formulată astfel:
"Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra."
- împărăţia lui Dumnezeu se ia cu năvală de la Ioan Botezătorul încoace: nu sta! A o căuta în mod constant cred că înseamnă a căuta să afli şi să trăieşti valorile ei.
- neprihănirea Lui se capătă prin credinţa în Isus Mântuitorul şi este vorba de un transfer de vinovăţie: toate păcatele tale le treci în contul Său deschis la Golgota, iar tu primeşti statutul de om iertat (neprihănit).

În concluzie, cred că este vorba de priorităţi! Dacă pun pe primul loc relaţia cu Dumnezeu, am asigurat tot ce este necesar pe pământ, însă dacă pentru mine situaţia financiară (bogăţiile) ajunge să fie în defavoarea credinţei şi dependenţei totale de EL... ajung să le pierd pe ambele. No way!

What about you? Choose your destiny!

2 comentarii:

  1. Dependenta totala de Dumnezeu ne daruieste bogatie,implinire si mai mult decat orice ne daruieste dragoste si pace de sus.

    RăspundețiȘtergere

Aștept comentariile dvs: