vineri, 3 octombrie 2008

For a better life - day 1


Psalmi 37. 1-11
(un psalm al lui David)
_____
1. Nu te mânia pe cei răi, şi nu te uita cu jind la cei ce fac răul;
2. căci sunt cosiţi iute ca iarba, şi se vestejesc ca verdeaţa.
3. Încrede-te în Domnul, şi fă binele; locuieşte în ţară, şi umblă în credincioşie.
4. Domnul să-ţi fie desfătarea, şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima.
5. Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, încrede-te în El, şi El va lucra,
6. El va face să strălucească dreptatea ta ca lumina, şi dreptul tău ca soarele la amiază.
7. Taci înaintea Domnului, şi nădăjduieşte în El. Nu te mânia pe cel ce izbuteşte în umbletele lui, pe omul, care îşi vede împlinirea planurilor lui rele.
8. Lasă mânia, părăseşte iuţimea; nu te supăra, căci supărarea duce numai la rău.
9. Fiindcă cei răi vor fi nimiciţi, iar cei ce nădăjduiesc în Domnul vor stăpâni ţara.
10. Încă puţină vreme, şi cel rău nu va mai fi; te vei uita la locul unde era, şi nu va mai fi.
11. Cei blânzi moştenesc ţara, şi au belşug de pace.
_____

[Face the facts: colours make the difference!]

Se pare că David ştia din propria experienţă ceea ce a pus în versuri în acest psalm, după cum el însuşi mărturiseşte în versetele 25 şi 36. Aceeaşi idee o regăsim şi la psalmistul Asaf în Ps.73, care se pare că s-a fript şi era să se nenorocească, dar a găsit secretul la timp. (apropo: învaţă şi din greşelile altora, pt că nu vei avea timp să le faci singur pe toate).
 
În tot psalmul observ o comparaţie dintre cel rău, căruia se pare momentan că-i merge f. bine şi înfloreşte precum cele mai frumoase păşuni (v.20), şi cel bun (neprihănit) care, pe lângă că este urmărit de cel rău să fie omorât (v.14,32), se mai confruntă şi cu invidia, mânia, supărarea, sărăcia şi îngrijorarea. David, ca unul care a reuşit să depăşească toate aceste piedici, oferă câteva sfaturi celor ce nu vor să-şi încarce conştiinţa cu păcate, cerându-le RĂBDARE(v.7,10), CREDINŢĂ(v.3,5), BLÂNDEŢE (v.7,8), DRAGOSTE DE DUMNEZEU (v.4), toate acestea fiind cheia spre o viaţă cu adevărat mai bună, căci toate promisiunile Domnului se vor împlini astfel pentru ei. Cât despre cei răi, versetul ce mi-a plăcut cel mai mult este v.13 - Domnul râde de cel rău, căci vede că-i vine şi lui ziua.
 
Ceea ce mi-a atras atenţia însă cel mai mult au fost cuvintele rostite ca promisiuni pentru cel neprihănit, pentru cel ce se abandonează pe sine - cu tot ce are, ce este şi ce va fi - în grija lui Dumnezeu (v.5). Le-am scris numaidecât pe caiet, pentru că îmi oferă şi mie siguranţă, pace, speranţă, bucurie, încredere, alinare în aceasta lume atât de tulburată.
 
Îţi propun să continui exerciţiul cu desenatul cuvintelor şi să observi contrastul dintre bine şi rău, dintre omul bun şi omul rău, dintre binecuvântare şi blestem. Ceea ce te va copleşi va fi bunătatea Domnului pentru toţi cei ce renunţă la rău de dragul Lui.
 
El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima, El va lucra în toate circumstanţele din viaţa ta, îţi va apăra dreptatea şi drepturile tale, vei avea pace sufletească din belşug şi cel mai important, vei intra în odihna veşnică, în Împărăţia lui Dumnezeu.


Notă: Poporului evreu Dumnezeu i-a fost promis Israelul ca ţară de locuit şi le-a dat-o numaidecât, însă în funcţie de recunoştinţa şi faptele lor aceştia aveau parte de moştenire în ea sau nu; cei răi împreună cu moştenitorii lor erau nimiciţi, pe când cei buni erau binecuvântaţi.Dacă ne gândim la creştinii de astăzi ce au primit în dar iertarea păcatelor prin credinţa în Hristos Isus şi intrare slobodă în Împărăţia lui Dumnezeu, oare ce fel de viaţă ar trebui să ducă ei?


[For true christians, the Heaven is pronounced H-O-M-E!]

Un comentariu:

  1. cand faci binele,te simti mai bine!..knd faci raul te simti impovarat,ai neliniste sufleteasca!As putea spune ca este mare contrast intre bine si rau,deoarece acestea se afla la extreme:).

    RăspundețiȘtergere

Aștept comentariile dvs: